Viden om tekstiler - tekstilfibre

Naturfibre og kunstfibre indgår som tekstilfibre i vores tøj. Naturfibre får vi fra plante- og dyreringet (animalske). Kunstfibre er dels syntetisk fremstillet og dels regenerende fibre, der er fremstillet af naturligt forekommende materialer.

Viden om de enkelte fibre og fibrenes egenskaber letter valget at tekstiler. Eksempelvis er uld fårets "beklædning" og har gode varmeegenskaber, mens bambus- og hampfibre har høj sugeevne da planterne under dyrkning skal optage væske til de relativ høje planter. Speciel bambus har relativ høj styrke, da planterne bøjer sig i vinden under dyrkningen.

Naturfibre:

Bomuld
Bomuld er frøhår fra meterhøje bomuldsbuske, der oftest er en etårig plante. l troperne kan den være flerårig og blive adskilligt højere og mere træagtig. Planten har brug for et klima med seks-syv måneders varme, og i sin første vækstperiode for megen fugt, når den skal gro godt.
Bomuldsfibre har mindre egenskaber: god slidstyrke, velegnet til spinding og farvning, god evne til at optage vand og sved, modstår mange ganges intens vask.
Fiberlængden afgør bomuldens kvalitet som textilmateriale. Bomuld har generelt en forholdsvis kort fiber, og fibrenes længde er afgørende for om der ved spinding kan fremstilles et sammenhængende garn.
Bomuld udgør næsten halvdelen af verdens fiberproduktion

Hør
Stængelen fra hørplanten anvendes til hør. Hør har en høj sugeevne og stor trækstyrke og kan med fordel anvendes til f.eks. håndklæder og viskestykker.
Fremstillingen af hørgarner er meget arbejdskrævende, hvorfor hør er dyrere end f.eks. bomuldsgarner.

Silke (animalsk)
Silke er animalske fibre, som spindes af morbærsommerfuglens larve som en kokon. Den består ikke af Keratin som ulden, men af Fibroin. Puppen bliver opviklet i hånden og fibrene spundet til garn. Vi har nu råsilke. 
Der er ikke enighed om en standard for økologisk silkeproduktion og certificering, hvorfor der ikke bliver udbudt økologisk silke.

Uld (animalsk)
Uld er fårets "beklædning" og uldfibre har gode varmeegenskaber og består af proteinet keratin ligesom menneskehåret. Derfor dufter brændt hår og uld ens.

Bambus

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden. Den er ekstremt hårdfør, kræver ingen insektdræbende midler og kan vokse næsten alle vegne. Bambus frigiver tillige en masse oxygen og optager 5 gange så mange drivhusgasser fra atmosfæren i sammenligning med andre træer.

Udover at være let, blød og åndbar har bambussen en smuk silkeagtig glans. Bambusfibrene er fyldt med bittesmå huller og kan derfor optage megen væde uden at føles våd (op til 60 % mere end bomuld). Naturlige antibakterielle elementer i bambusfibrene holder bakterier væk – selv efter mange gange vask. Det gør materialet yderst velegnet til bl.a. håndklæder.

Nælder
Nældefibre i tekstil bliver faktisk brugt, om end i begrænset omfang. Den er "genopdaget" og anvendes primært til eksklusiv, økologisk tøj. Oftest som blandingsgarn med bomuld. Tidligere blev det anvendt i mangel af f.eks. bomulds- og hørfibre. Stænglen blev spundet og vævet til stoffer eller knyttet til reb og bladene spist. 

Hamp
Hampfibre har egenskaber som høj sugeevne og en behagelig blød overflade. Dyrkningen af hampplanten og forarbejdningen ligner hør-produktionen.
 
Kokos
Kokosfibre er et restprodukt fra kokosnødder. Fibrene anvendes kun i begrænset omfang i tekstilindustrien. Derimod anvendes de til børster, madrasser, solsåler, måtter, tov og dekorationsmaterialer.

Viskose
Viskose fremstilles af forskellige typer cellulose, ofte fra fyr og eukalyptus, men også fra bambus.

Syntetiske:

Polyester
Syntetiske fibre er kunstigt fremstillede fibre, der fremstilles af råolie og naturgas og indgår således ikke i et naturligt kredsløb som naturfibrene. De mest almindelige syntetiske fibre er polyamid, polyester, akryl og elastan.
Polyesterfibre er den mest anvendte og har høj brudstyrke, minimal krympning og lav vandabsorbering.
Fibrene der gennemgår en række kemiske proesser kan fremstilles med særlige egenskaber så som flammehæmning, anti-bakterielt eller gøres næsten krympfri.

Forsiden Nyhedsbrev Annoncering Kontakt os
Copyright De Kreative Sider 2008
Gode vaskeråd   Vaskesymboler   Økologisk - Miljømærke   Viden om tekstiler   Størrelsesguide