Miljømærkninger

EU-blomsten
Blomsten er din garanti for, at den miljømæssige påvirkning under fremstillingen af tøjet er minimeret, og at brugen af skadelige kemikalier er begrænset. I kriterierne for brugen af Blomsten stilles der ligeledes krav om, at bl.a. farver og krympeægthed, således at du altid sikres den bedste kvalitet.
EU-Kommissionen etablerede Blomsten i 1992


Svanen
Svanen er det Nordiske miljømærke og blev etableret af Nordisk Ministerråd i 1989. Svanen anvendes i alle nordiske lande, dvs. Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

De to mærker er "lige gode", men udspringer af to forskellige instanser og dækker forskellige markeder. Mål og miljøkrav er stort set ens. Dog stiller Svanen krav om, at bomuld og andre materialer, der kommer fra planter, skal være dyrket økologisk.

Endvidere er der flere produktgrupper, der kan mærkes med Svanen end med Blomsten. 


Fairtrade

Fairtrade, er en international mærkningsordning. Mærket er din garanti for, at  verdens fattigste bønder er sikret en fair pris for deres produkter, og at arbejdere er sikret ordentlige arbejdsforhold. Miljøet skånes desuden til en vis grad, og der udbetales en ekstra bonus, hvis varerne er økologiske. 

Økologisk og Økotex

Øko-Tex
Øko-Tex 100-mærket er et sundhedsmærker og ikke et miljømærke. Tøjet indeholder ikke en lang række problematiske stoffer, men ingen garanti for, hvordan det er blevet produceret.

I produktionen kan fx bruges miljø- eller sundhedsbelastende stoffer, hvis blot stofferne ikke har indvirkning på din sundhed under brug. Øko-tex 100 har heller ingen krav om brug af økologiske råvarer/bomuld.

Øko-Tex 100-mærket findes på tøj, håndklæder mv.  Dog findes der et Øko-Tex 1000-mærke, som stiller miljøkrav, men dette mærke anvendes for øjeblikket ikke herhjemme.

Økologisk
Ægte økologisk tøj bærer flere forskellige mærker. Nogle opfylder Global Organic Textile Standard (GOTS), der er det nærmeste, man kommer en verdensstandeard for økologisk tøj. Dels stilles krav om brug af økologiske råvarer og at tøjet  bearbejdes og produceres miljørigtigt. Til højre findes mærker der opfyldes GOTS.

 

 

 

 

 Forsiden Nyhedsbrev Annoncering Kontakt os
Copyright De Kreative Sider 2008
Gode vaskeråd   Vaskesymboler   Økologisk - Miljømærke   Viden om tekstiler   Størrelsesguide